Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

ΒΑΡΡΟΑ - ΕΡΕΥΝΑ

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΑΡΡΟΑ

Καραζαφείρης Ε.1, Μενκίσογλου-Σπυρούδη Ου.2 και Θρασυβούλου Α.1Πρακτικά 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας. Η ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων της μέλισσας και του μεταξοσκώληκα: Αθήνα 21-23 Μαΐου 2004:70-73

Η ανάγκη των μελισσοκόμων να προστατέψουν το κεφάλαιο τους από το εκτοπαράσιτο Varroa destructor Anderson, τους οδηγεί στη χρήση διαφόρων χημικών ουσιών.

Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ακαρεοκτόνα είναι χημικώς συντιθέμενες δραστικές ουσίες, καθώς αυτές εμφανίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα η εφαρμογή τους είναι εύκολη σε σύγκριση με φυσικά προϊόντα τα οποία θεωρούνται περισσότερο «φιλικές προς το περιβάλλον» ουσίες.

Η χρησιμοποίηση τους αν και ειναι αποτελεσματική για τον έλεγχο του Varroa destructor, έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση του τελικού προϊόντος με ανεπιθύμητα υπολείμματα.

Η εφαρμογή των εγκεκριμένων σκευασμάτων σύμφωνα με συνιστώμενη από την παρασκευάστρια εταιρεία χρήση οδηγεί στην παρουσία μικρών συγκεντρώσεων υπολειμμάτων στο τελικό προϊόν οι οποίες δεν υπερβαίνουν τα ισχύοντα Ανώτατα Επιτρεπτά Όρια (MRLs) για όσες ουσίες έχουν αυτά ορισθεί.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως χρησιμοποιούνται είτε μη εγκεκριμένα σκευάσματα ή εγκεκριμένα μεν για τη μελισσοκομία τα οποία εφαρμόζονται όμως με διαφορετικό από τον εγκεκριμένο τρόπο. Αυτό, όπως είναι λογικό, οδηγεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων στο μέλι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπερβαίνουν τα (MRLs).

Στην εργασία αυτή εξετάσθηκε η παρουσία υπολειμμάτων ακαρεοκτόνων σε δείγματα μελιού που διακινείται στην Ελληνική Αγορά και έγινε συσχέτιση των περιοχών από τις οποίες προέρχονται τα δείγματα με το είδος και τη συγκέντρωση των υπολειμμάτων.

Επιπλέον διερευνήθηκε ο αριθμός των δραστικών ουσιών που ανιχνεύονται στα δείγματα καθώς και η συχνότητα εμφάνισης του κάθε ακαρεοκτόνου. Συνολικά συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν 175 δείγματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Από αυτά τα 68 ήταν δείγματα μελιών του εμπορίου που αγοράστηκαν από καταστήματα της Αθήνας (n=41) και της Θεσσαλονίκης (n=27).
Τα υπόλοιπα 107 δείγματα προέρχονταν απευθείας από παραγωγούς των περιοχών Κρήτης, Κύπρου, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Πελοποννήσου.
Επιπλέον αναλύθηκαν πέντε δείγματα μελιού χαρακτηρισμένου ως βιολογικού.

Οι δραστικές ουσίες για τις οποίες ελέγχθηκαν τα παραπάνω δείγματα ήταν οι εγκεκριμένες για τη μελισσοκομία coumaphos και tau fluvalinate, και οι μη εγκεκριμένες bromopropylate και malathion.
Για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων των ακαρεοκτόνων τα δείγματα μελιού μετά από διάλυση σε μίγμα αιθανόλης νερού εκχυλίσθηκαν με μικροστήλες εκχύλισης στερεάς φάσης VARIAN Bond Elute C18. Ακολούθησε έκλουση των ακαρεοκτόνων με διαδοχική διέλευση 2ml οξικού αιθυλεστέρα και 2ml πετρελαϊκού αιθέρα (Merck, κατάλληλοι για ανάλυση φυτοπροστατευτικών ουσιών) και ανάλυση του δείγματος σε σύστημα αέριας χρωματογραφίας HP 6890 με ανιχνευτή μECD και αυτόματο δειγματολήπτη HP 7683.
Η στήλη που χρησιμοποιήθηκε ήταν η HP-608 (30m, 0.53mm, 0.5 μm film thickness) με προστήλη μήκους 1m και φέρον αέριο το He με ροή 6mL/min. Ο ποσοτικός προσδιορισμός πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του εξωτερικού προτύπου και το επίπεδο αναφοράς ήταν 0,003mg/kg.
Η ανάκτηση κάθε δραστικής ουσίας που προέκυψε από την πραγματοποίηση έξι επαναλήψεων σε τρία επίπεδα φόρτισης παρουσιάζεται στον πίνακα 1.

(Τεχνικοι λόγοι δεν επιτρέπουν την αναρτηση του πίνακα)

Στον ίδιο πίνακα παρουσιάζεται και η σχετική τυπική απόκλιση κάθε δραστικής ουσίας σε καθένα από τα τρία επίπεδα.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις αναλύσεις των 180 δειγμάτων μελιού συνοψίζονται ως ακολούθως:
· Υπολείμματα ακαρεοκτόνων ανιχνεύθηκαν στο 66,1% των συνολικών δειγμάτων που αναλύθηκαν (n=180).
· Το coumaphos είναι η πιο συχνά ανιχνεύσιμη δραστική ουσία (βρέθηκε στο 52,8% των δειγμάτων).
· Η δραστική ουσία bromopropylate δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα δείγμα.
· Ποσοστό 1,7% των ελληνικών μελιών (n=175) είναι επιβαρημένα με το ακαρεοκτόνο coumaphos σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του MRL (100μg/kg).
· Στο 3,3% των μελιών που αναλύθηκαν ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις malathion υψηλότερες από 0,01mg/kg (LOD). H παρουσία υπολειμμάτων malathion στα ελληνικά μέλια δεν είναι αποδεκτή σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ε.Ε. (2377/90).
· Στα δείγματα μελιού από παραγωγούς μετρήθηκαν γενικά υψηλότερες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων σε σύγκριση με τα δείγματα από τα μέλια εμπορίου.
· Στο 46,1% των αναλυθέντων δειγμάτων ανιχνεύθηκε μία δραστική ουσία, στο 18,3% δύο δραστικές ουσίες, ενώ στο 1,7% τρεις δραστικές ουσίες.
· Στα δείγματα που συλλέχθηκαν από την Κρήτη (n=26) ανιχνεύθηκε coumaphos σε ποσοστό 86,6%. Αντίθετα στα δείγματα από την Κύπρο (n=47) δεν ανιχνεύθηκε καθόλου η δραστική ουσία malathion και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το συγκεκριμένο ακαρεοκτόνο δεν χρησιμοποιείται στην περιοχή.
· Στα πέντε βιολογικά δείγματα που αναλύθηκαν το ένα περιείχε υπολείμματα tau fluvalinate και συνεπώς κρίνεται μη κανονικό.
· Ένα συνολικό ποσοστό 5,5% των 180 δειγμάτων μελιού που αναλύθηκαν κρίνεται μη κανονικό με βάση την οδηγία 2377/90 της Ε.Ε.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Παρακολουθούμε με πολυ μεγάλο ενδιαφέρον τίς ερευνες γύρω απο την Βαρρόα και τίς οποίες θα δημοσιευουμε εδω για την ενημερωση σας, καθώς παρακολουθουμε με ακομη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα των μελισσοκόμων για την συμπεριφορα της Βαρρόας στα μελίσσια τους μετα απο την χρησιμοποίηση των προιοντων Αλόης Βέρα, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Βιργινία Σηφάκη - Κτηνίατρος

Αρμένοι Ρεθύμνου

================================================================
Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Αμερικανική Σηψιγονία -American Foulbrood, Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: