Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΨΙΓΟΝΙΑ -American Foulbrood


Πρώτη ευρωπαϊκή διάσκεψη Μελισσοκομίας (Apidology), Udine 19-23 Σεπτεμβρίου 2004
========================================
Συμπεράσματα της μελέτης επι των αποτελεσμάτων των μολυσματικών και άλλων στρεσογοννων παραγόντων στη μέλισσα, απο την χρησιμοποιηση ανοσοκυτταροχημικων μεθόδων.

Υπο του Gregorc Aleš, Κτηνιατρικη Σχολη του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα, Gerbičeva 60, 1000 Λουμπλιάνα, Σλοβενία
Ηλεκτρονικη διεύθυνση : ales.gregorc@guest.arnes.si
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Στην μελετη αυτη, οι προνύμφες μελισσων, εμβολιασθηκαν με το βακτηριο Paenibacillus larvae,(προκαλει την Αμερικανικη Σηψιγονία) και κατοπιν με το αντιβιοτικο Οξυτετρακιλινη (Oxytetracycline), και το ακαριοκτόνο Amitraz, δηλαδή οξαλικα και μηρμηκικα οξέα. (oxalic and formic acids.).

Υιοθετήθηκαν κυτταρολογικές τεχνικές για να αξιολογήθή η νεκρωση των κυττάρων που προκλήθηκε στις προνύμφες των μελισσών μετά από τον εμβολιασμό τους με το βακτηριο, με την Οξυκετρακυλινη και το Amitraz.

Η νεκρωση των κυττάρων προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας διάφορες ανοσοκυτταροχημικές τεχνικές ονομαζομενες TUNEL.

Αποδειχθηκε οτι:
-Το Amitraz αποδειχτηκε οτι ενεργει σαν μια πρώτη ώθηση για την προγραμματισμένη νεκρωση των κυττάρων.
-Το βακτηριο Paenibacillus προκάλεσε τη νέκρωση μόνο.
-Το οξαλικό οξύ (OA) προκάλεσε την νεκρωση των κυττάρων στις προνύμφες μελισσών.

50 ωρες μετα την εφαρμογη του ΟΑ στις προνύμφες εντοπισθηκε η θετικη επιδραση του προιοντος στο 10% των επιθηλιακων κυτταρων του εντερου στον μεσοστομαχο των προνυμφών ηλικίας 3 ημερών, ενω αυξηθηκε κατα 100% στις προνύμφες ηλικίας 5 ημερών.

Στις προνύμφες στις οποιες εγινε εφαρμογη του μυρμηκικου οξέως, εδειξε να αυξανεται ο βαθμός vacuolation και κοκκιοποίησης του κυτταροπλάσματος.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι μερικές ανοσοκυτταροχημικες μέθοδοι αποδεικνύονται χρήσιμες για τη μελέτη της ιστοπαθολογιας και καταδεικνύουν τις δυνατότητες παρακολούθησης των επιδράσεων των μολυσματικων και πριβαλλοντικων στρεσσογόων παραγοντων στον οργανισμο των μελισσων..
—————————————————————————————————————————————
Συμπεράσματα που προκύπτουν:

-Χρήση των ανωτέρω προιοντων προκαλουν νεκρωση των κυτάρων των μελισσών συμβάλλοντας στον σταδιακο θάνατο των μελισσων.

-Το μέλι μολυνεται απο τα καταλοιπα των σκευασμάτων αυτων.

-Υπαρχουν ερευνες που διαπιστώνουν οτι βρεθηκαν καταλοιπα οξυτετρακυλινης στο γάλα, τέσσερα χρόνια μετα την χρησιμοποίηση τους. ( ΤΕΙ Ιωαννίνων).

Η προσπάθεια καταπολέμησης της Αμερικανικής Σηψιγονίας με τα ανωτέρω σκευάσματα, αποβαίνει τελικα εις βάρος του μελισσοκόμου και των μελισσοσμηνων του. Ταυτόχρονα δημιουργουν και ενα ευλογο ερώτημα:

Μήπως η χρήση αυτων των προιοντων συμβάλει στην ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ? (Colonies Collapse Disorder-C.C.D.).

Σέ αντίθεση με τα ανωτέρω, οι μαρτυρίες των μελισσοκόμων που χρησημοποίησαν τα φυτικά προιοντα Αλόης Βέρα διαπίστωσαν οτι οχι μονον δεν ειχαν καμμία απώλεια, αλλα διεπίστωσαν μια εξαιρετική ευεξία και αυξηση του πληθυσμου των μελισσοσμηνων τους.


Ακομη ενας λόγος που με οδήγησαν στην χρήση των φυτικων προιοντων Αλόης Βέρα, για την καταπολέμηση των παθήσεων των μελισσων.

Βιργινία Σηφάκη - Κτηνίατρος

Αρμένοι - Ρεθυμνο

Τηλεφ. 28310-41406 /E-mail: vsifaki@otenet.gr
==========================================================

Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Αμερικανική Σηψιγονία-American foulbrood, Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: